Sala konferencyjna z cateringiem dla wszystkich
Sala konferencyjna jest areną wielu ważnych spotkań, na których ważą się zazwyczaj losy wielkich przedsięwzięć i pojedynczych osób. Dyskusje, wymiana wiedzy, szkolenia, rozwiązywanie problemów biznesowych – co zrobić, aby osłodzić uczestniczkom i uczestnikom te chwile? Odpowiedź jest prosta! Zadbać o catering.
Jakość wszelkiego rodzaju wydarzeń zespołowych przekłada się bezpośrednio na samopoczucie i ogólną motywację do pracy lub nauki ich uczestników. To jednak nie wszystko. Dobrze zaopiekowane jednostki tworzą zmotywowaną i kreatywną grupę ludzi, co jest jednym z podstawowych warunków sukcesu każdego rodzaju przedsięwzięcia. Wiedzą o tym zarówno międzynarodowe korporacje z branży internetowej, jak i organizatorzy małych wydarzeń szkoleniowych.
Mówiąc wprost: im lepiej zadbasz o swoich pracowników lub klientów, tym bardziej owocna będzie Wasza współpraca.
Co zrobić, aby goście Twojego wydarzenia czuli się komfortowo i mieli poczucie, że Wam na nich zależy? Staropolskie przysłowie „przez żołądek do serca” sprawdzi się także w tym wypadku. Nie sposób przecenić usług cateringowych towarzyszących zarówno małym, kameralnym szkoleniom, jak i ogromnym konferencjom dla profesjonalistów medycznych. Głodnym czy spragnionym gościom trudno się skupić, a niektórzy stają się drażliwi i poirytowani. To ważny, ale nie jedyny argument.
Catering jest także jednym z ważniejszych środków komunikacji niewerbalnej z gośćmi każdego wydarzenia. Nie wystarczy sama nowoczesna sala konferencyjna – goście muszą mieć wrażenie, że traktowani są z troską i dbałością o szczegóły, a ich potrzeby są ważne. To właśnie ma zakomunikować im catering.
Dzienna oferta cateringowa
Ofertę cateringową możemy podzielić na serwowaną w ciągu dnia oraz wieczorową. W tym tekście omówimy ofertę dzienną, na którą składają się śniadania biznesowe, przerwy kawowe, lunche biznesowe, oraz drobne poczęstunki.
Warto podkreślić, że catering obejmuje każde, nawet bardzo krótkie wydarzenie, a jego podstawą są napoje. Dostęp do wody mineralnej, kawy i herbaty to obowiązkowy punkt organizacji każdego rodzaju imprezy. Warto pamiętać, aby kawa podawana była także w wersji bezkofeinowej.
Przerwa kawowa
Podczas spotkań w większym gronie lub trwających więcej niż 2 godziny dobrym pomysłem jest przerwa kawowa. Jest to okazja, aby rozprostować nogi, skorzystać z toalety, nawiązać nowe znajomości. Oprócz standardowych ciepłych i chłodnych napojów, także w wersji bezkofeinowej ważnym punktem programu są w tym wypadku drobne przekąski. Dobrze zadbać o wersję wegetariańską. Istotna jest także równowaga między potrawami słodkimi i słonymi. Do kawy podajemy mleko lub śmietankę, nie tylko w wersji tradycyjnej, ale także roślinnej, czyli np. mleko sojowe lub owsiane.
Śniadanie biznesowe
Śniadania biznesowe są niezwykle wdzięcznym choć wymagającym wyzwaniem cateringowym. Grupa wypoczętych, jednak głodnych osób spożywających razem najważniejszy posiłek dnia – co tu może się nie udać? W śniadaniach biznesowych bierze udział zazwyczaj nieduża grupa osób, dlatego menu łatwo dostosować do upodobań gości. Zawsze wskazany jest wcześniejszy wywiad dotyczący preferencji każdego uczestnika. Prócz tego klasyczne minimum, którego wszyscy będą się spodziewać: croissanty lub tosty, dobra kawa, herbata, woda mineralna i świeżo wyciskany sok pomarańczowy.
Business lunch, czyli obiad biznesowy
Wynajem sali konferencyjnej – Warszawa oferuje ich dziesiątki, jeśli nie setki – ten punkt organizacji wydarzenia, konferencji, szkolenia czy innego rodzaju spotkania nie należy już do szczególnie trudnych. Prawdziwym wyzwaniem jest wynajem sali konferencyjnej z dobrej jakości cateringiem lunchowym. Świetnie sprawdza się w tym wypadku szwedzki stół, zwłaszcza jeśli przerwa na obiad nie może trwać zbyt długo. Jest to także rozwiązanie najbardziej ekonomiczne. Każdy gość sam decyduje o porcji, jaką zamierza zjeść. Szwedzki stół to dobre rozwiązanie na zakończenie spotkania. Można wymienić ostatnie wnioski z innymi gośćmi, nawiązać nowe kontakty, porozmawiać.
Oto kilka sugestii, które warto uwzględnić, kiedy urządzamy biznesowy lunch:
- Różnorodne menu: dobrze by każdy gość znalazł coś dla siebie. Obowiązkowa jest wegetariańska wersja posiłków oraz mniejsze porcje, dla tych, którzy nie są jeszcze bardzo głodni.
- Bez plam: na biznesowych lunchach staramy się nie podawać potraw, które są szczególnie trudne do jedzenia lub zostawiają plamy. Niezbyt dobrym pomysłem są dania, po których zostają nam w ręku skorupki lub listki.
- Menu bez szaleństw: menu lunchu biznesowego powinno być interesujące, ale niezbyt wykwintne. Trudno przewidzieć, czy ktokolwiek z gości będzie miał ochotę na ośmiorniczki, czy fondue. Optymalnym wyborem są potrawy, które smakują „wszystkim”. Sprawdzi się na przykład makaron (choćby w formie lasagna), kurczak i łosoś.
- Dla koneserów: goście ADN mogą także korzystać z oferty kilkunastu restauracji znajdujących się w Dzielnicy Smaków Browary Warszawskie. Znajdziemy tam zarówno kuchnię indyjską, włoską, jak i tradycyjną, polską.
Na koniec ważna uwaga, także ze względów wizerunkowych. Nowoczesne organizacje zwracają uwagę na recykling i środowisko naturalne także podczas takich wydarzeń jak szkolenia, czy konferencje. Jest to istotne jeśli chodzi o wizerunek firmy, zwłaszcza kiedy gościmy klientów lub prelegentów z krajów prowadzących aktywną politykę proekologiczną.