Organizacja gali lub bankietu, czyli wieczorowy catering dla dużej ilości osób
Sale konferencyjne ADN są świetnym miejscem na organizację eleganckiej kolacji biznesowej, wieczornego panelu dyskusyjnego z poczęstunkiem, czy też uroczystej gali wręczania nagród. Catering jest w tym wypadku bardzo ważnym punktem programu, a my wiemy jak go zorganizować.
Wynajem sali konferencyjnej na uroczyste wydarzenie wieczorne jest nieco trudniejszym zadaniem niż klasyczna konferencja, czy szkolenie.
Nasze sale konferencyjne na wynajem mogą pomieścić łącznie ponad 820 osób. To mniej niż gości na ceremonii rozdania Oscarów, ciągle jednak wystarczająco dużo, by zorganizować dużą imprezę branżową. Uroczyste, eleganckie kolacje to dla nas nic nowego, a wykwintne menu mamy pod kontrolą. [1]
Uroczysta kolacja dla kilkuset osób
Jak przymierzyć się do zorganizowania uroczystej kolacji dla większej liczby osób? Jeśli dane wydarzenie połączone ma być z wręczaniem nagród, występami publicznymi lub debatą, najlepszą opcją będzie wynajem sali konferencyjnej z opcją cateringu.
Co podać na uroczystej kolacji? Na początek warto przypomnieć kilka prostych zasad dotyczących tego, czego nie podawać.
– Jedzenie powinno być różnorodne, z opcją wegetariańską i bez zbyt wymyślnych potraw.
– Nie podajemy dań, które są skomplikowane w jedzeniu.
– Nie wszyscy goście docenią np. ślimaki.
– Nienajlepszym pomysłem są dania wyjątkowo ciężkostrawne, które mogą być przyczyną żołądkowego dyskomfortu.
– Unikamy także potraw o zbyt silnych aromatach np. czosnku.
– Nie polecamy potraw bardzo tłustych, smażonych na głębokim oleju. Nie tylko wydzielają silny zapach, ale są bardziej wymagające w konsumpcji i grożą tłustymi plamami.
Jeśli nie mamy pomysłu na oryginalne menu, zawsze sprawdzą się warzywa sezonowe, pieczony łosoś i dania z drobiu. Dobrą opcją są również paszteciki, kanapeczki i sałatki.
Organizacja konferencji
Nowoczesna sala konferencyjna przygotowana jest na wszelkiego rodzaju okazje. Duża sala konferencyjna na wynajemjaką oferuje ADN pomieści ponad 500 osób. W samym foyer zmieści się kolejnych 280. Jak zorganizować wieczorowy catering na przyjęcie lub bankiet w takiej skali?
Po pierwsze zaplanujmy samą organizację. Tak duże wydarzenie dobrze planować co najmniej kilka miesięcy wprzód. Planowanie najlepiej zacząć od analizy wcześniejszych tego rodzaju wydarzeń organizowanych przez firmę. Dobrze jest wyznaczyć osobę, która będzie odpowiedzialna za całość. To powinien być ktoś z „talentem organizatorskim”.
Catering wieczorowy
Bez względu na to, czy goście Waszej gali usiądą przy syto zastawionych stołach, czy raczej zaproponujecie im bufet, kwestią zasadniczą jest ilość jedzenia na osobę. Każdy specjalista do cateringu, czy doświadczony restaurator ma precyzyjnie obliczone ilości pożywienia na osobę, na każdą okazję. Wszystko po to, aby uniknąć marnowania żywności, a co za tym idzie, także funduszy.
Sprawą absolutnie kluczową jest kwestia śmieci i odpadów. Każda duża impreza generuje ogromną ilość śmieci i trzeba być na to dobrze przygotowanym.
To co ważne – jedzenie podawane na gorąco powinno być rzeczywiście gorące. Inne potrawy należy oczywiście przechowywać w lodówce, ale dobrze wyjąć je z zimna chwilę przed podaniem. Podawane jedzenie nie powinno pozostawać na zewnątrz dłużej niż około półtorej godziny.
Duża sala konferencyjna ADN z foyer to wymarzone miejsce na przyjęcie. Tym gościom, którzy będą chcieli kontynuować spotkanie polecamy okoliczne restauracje w kompleksie Browary Warszawskie.